Siirry sisältöön

YLE 2.12.2023: Toimittaja tippui jäihin kesken haastattelun: ”Jos ei ole taitoja, se on riski”, sanoo jäitä rakastava kapellimestari

YLE 2.12.2023 Toimittaja tippui jäihin kesken haastattelun: ”Jos ei ole taitoja, se on riski”, sanoo jäitä rakastava kapellimestari: Toimittaja tippui jäihin kesken haastattelun: ”Jos ei ole taitoja, se on riski”, sanoo jäitä rakastava kapellimestari | Uusimaa | Yle

Kapellimestari viihtyy luonnonjäillä päivin ja öin. Tästä jutusta voit kuunnella jään omia ääniä sekä sen, miltä kuulostaa, kun toimittaja vajoaa vahingossa jäihin.

Tuomas Hannikainen seisoo jäällä, avovettä näkyy taustalla ja testaa rautakepillä jään kestävyyttä.Tuomas Hannikaisen mennessä jäälle hänen repustaan ei ainoastaan löydy kaikki tarvittava, vaan se kaikki on myös pakattu harkitussa järjestyksessä. Pyyhe on päällimmäisenä. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

SANNIKA MICHELSSON

Lasinkirkkaan jään alla täysikuu loimotti pohjakiviin. Luistimilla liitely öisellä Päijänteellä teki vuosikymmeniä sitten nuoreen lukioikäiseen Tuomas Hannikaiseen lähtemättömän vaikutuksen.

– Se on huikea elementti, ikään kuin loputon. Luonnonjää tarjoaa maagisia luontokokemuksia tuon tuostakin.

Retkiluistelua 58-vuotias kapellimestari Hannikainen on harrastanut jo yli 30 vuotta. Hän myös kouluttaa uusia retkiluistelijoita ja ohjeistaa muillakin tavoin jäällä liikkumisesta kiinnostuneita tarvittaessa vaikka heidän omassa mökkirannassaan.

– Missionani on saattaa ihmisiä luonnonjäälle turvallisesti ja helposti. Niinpä opetan jäätaitoja mielelläni muillekin jäälläliikkujille kuin luistelijoille.

Tänä syksynä hän on päässyt jäille normaalia aiemmin.

– Pari viikkoa sitten aloitimme Helsingin Retkiluistelun jääpartiolaisten kanssa Itä-Uudenmaan neitsytjäillä ja tutkimme uusia jäitä etukäteen. Pyörähtelimme ensin valtavalla tulvapellolla, sitten järvellä ja lopuksi merellä.

Hannikainen on asunut merenrannassa koko aikuiselämänsä. Nykyisin hänen kotinsa ikkunasta voi tarkastaa vilauksessa Helsingin Kallahdenselän jäätilanteen.

Toimittaja tipahti heikkoihin jäihin - kuuntele miten se tapahtui

Kuuntele6:44

Hannikaisen mukaan jäällä liikkumisen taito tai jäätaito on verrattavissa uimataitoon; ilman jäätaitoja jäälle meneminen on lähes yhtä suuri riski kuin uimataidottomana veteen meneminen.

Tuomas Hannikainen seisoo rannalla ja osoittaa merellä olevaa jäätä.

Hannikainen kertoo luonnonjäällä liikkumisen asianmukaisin välinein ja perustaidoin olevan hyvin turvallista: tilastollisesti sauvakävelyn luokkaa. Taustalla näkyy amatööritaidoin jäällä liikkuneen toimittajan plutaamisen jälkiä matalassa rantavedessä. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Jäistä musiikkia

Jää vetää Hannikaista puoleensa monella eri tapaa.

– Olen erityisen innostunut jään äänistä. Melkein niin hienoa sinfoniaa en ole kuullutkaan kuin jäällä voi kuulla.

Hannikainen säveltää parhaillaan sinfoniaorkesterille teosta, jossa kuuluu myös todellisia nauhoitettuja jään ääniä. Hän kutsuu teosta nimellä Cantus Glacies, mukaillen Einojuhani Rautavaaran klassikkoteosta Cantus arcticus, joka on konsertto pohjoisen linnuille ja orkesterille.

– Cantus Glacies on noin 12 minuutin alkusoitto, joka rakentuu kolmesta jaksosta: syystalvesta, sydäntalvesta ja kevättalvesta. Niillä kaikilla on luonnossa oma ominainen äänimaisemansa.

Teos saa kantaesityksensä Kuopiossa 6. helmikuuta 2024. Hannikainen luonnollisesti johtaa Kuopion kaupunginorkesteria itse, mutta soittaa teoksessa myös erilaisia meditaatioinstrumentteja, kuten sointumaljoja.

Jää tekee kaamosajasta Hannikaiselle yhden vuoden parhaista jaksoista.

– Nykyään odotan todella talvea. Olen silloin paljon ulkona ja luistelen usein kuutamolla tähtitaivaan alla ja varhain aamulla ennen auringonnousua. Kun aurinko nousee tuonne ulapalle, niin siinä on kuin impressionistisen maalauksen sisällä.

Jään ääniä

Näitä Hannikaisen teoksessakin kuultavia jään ääniä on vuosien ajan taltioinut kuopiolainen Lauri Hallikainen.